Ali B.egrijpen

Beste Ali,

Ik schrijf je deze fictieve brief omdat ik je graag wil begrijpen. Sinds de geruchten spoken verschillende vragen door mijn hoofd en ik denk dat jij van betekenis kan zijn door deze te beantwoorden.

Ik ken je niet persoonlijk, maar wat ik inmiddels van je weet, is dat je opgroeide als kind van een tienermoeder. Je vader was een gewelddadige alcoholist en afwezig. Je bent op straat opgegroeid en een aantal van jouw vrienden zijn later beruchte criminelen geworden. Jij niet, jij ging een andere weg. Van voetballen, wiet roken, dealen, een gokverslaving en rappen op straat, ontwikkelde jij je tot een bekende rapper, ondernemer, televisiemaker en leert Nederland jou kennen als een goedgemutste, scherpe, humoristische bruggenbouwer. Je bent(/was) een voorbeeld als het gaat om verbinding tussen straat- en volkscultuur en we omarm(d)en jou als onze beroemde Marokkaanse Nederlander.

Enige tijd geleden doemden beelden van jou op, waarbij jij achter de schermen tekeer gaat tegen Waylon. Daar laat je denk ik zien wat je hebt meegekregen vanuit de straatcultuur. Met jouw reflectie daarop “we zijn beiden emotionele mensen, dan krijg je dat”, laat je zien dat het voor jou heel normaal is. De ophef leek je niet te begrijpen. Het roept bij mij de vraag op of jij ten aanzien van de huidige ophef min of meer hetzelfde onbegrip hebt.

Ik denk dat jij oprecht niet het idee hebt dat je grenzen bent overgegaan, laat staan een ander verkracht hebt. De vrouwen bewonderden jou toch, er was een goede, glamoureuze sfeer met veel aandacht voor uiterlijk en je kreeg veel vertrouwen en vrijheid. Is dat hoe jij gedacht hebt? Ik wil het graag begrijpen. Want als ik het begrijp, kan ik er misschien zelfs begrip voor opbrengen.  Als voormalig inspirerend verbindend voorbeeld, wat kunnen wij van jou leren? Hoe moet ik mijn zoon opvoeden opdat hij niet grenzen van anderen overgaat? Wat moet ik mijn dochter meegeven om niet in dezelfde situatie te komen als de slachtoffers?

Beste Ali, ik hoop van harte dat we hier met elkaar sterker uitkomen. Want 'onze' Ali B.egrijpen, zal ons verder brengen en zorgt ervoor dat we nog enige winst uit deze nare situatie kunnen halen.

Hartelijke groet,

Muriel B.akker