Corona Mental Respons Test

Je leert jezelf vaak beter kennen tijdens een (corona) crisis. De manier waarop mensen reageren, verschilt enorm. Met bewondering zie ik sommigen vanaf dag één in de actie-stand staan, met het opstellen van dagschema's, anderen helpen, kasten opruimen, fotoalbums maken, familie bootcamps houden, beeldbellen, kado's en kaarten versturen etc. Het lijkt zelfs alsof ze helemaal opleven. Anderen reageren angstig, somber of juist heel boos. Weer anderen gaan allerlei grappige filmpjes en foto's opstellen en viraal zenden. Zelf heb ik vooral een verslagen reactie. Ik draai weliswaar voldoende mee in de aangepaste levensvorm; ik help de kinderen met hun schoolwerk, ik (beeld)bel met cliënten, sport binnenshuis, ik doe een boodschap voor onze buurvrouw op leeftijd, ik lach om grappige doorgestuurde quarantaine filmpjes, laat een traantje om een goedbedoelde lofzang van ene Meester Bart en ik heb zelfs van één kast alle spullen er even uitgehaald. Alleen komt het er op neer, dat ik feitelijk maar wat doe. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Ik kom dan ook niet met allerlei tips over hoe om te gaan met deze crisis. Toiletpapier hamsteren, dagschema's maken, je opwinden, het zal allemaal een functie hebben. Waar ik wél mee kom, is een korte test, puur bedoeld om even te reflecteren op je eigen ‘Mental Respons’ op dit hele Corona gebeuren. En oké, per type respons heb ik toch een paar voorzichtige tips geformuleerd. Dat vind ik wel bij zo'n test passen, zie het als suggesties. Mocht jij nog meer tips hebben en/of een duidelijk voordeel van bepaald gedrag kunnen onderbouwen (wat voor positief gevoel geeft het hamsteren van toiletpapier bijvoorbeeld?), laat het vooral weten! 

1.    Wat was jouw reactie op de aankondiging van de eerste maatregelen in Nederland? 

A.         Ik stelde gelijk allerlei dagschema’s op, heb kasten opgeruimd en ik heb eten en toiletpapier ingeslagen.

B.         Vanaf dat moment heb ik zoveel mogelijk Corona nieuws gevolgd, hoe meer informatie, hoe beter

C.         Ik ben vrienden en familie gaan bellen, ik raak er niet over uitgepraat

D.         Ik reageerde verslagen en beduusd, ik kwam tot weinig actie

E.         Ik was kwaad (op de regering/de skiërs in Italië/carnavalvierders/anders)

2.    Wat voel jij als jij het aantal nieuwe Corona sterfgevallen van de dag hoort?

A.     Dankbaarheid (voor wat er wel is, de opgeruimde kasten, het eten in huis)

B.     Angst

C.      Eenzaamheid  

D.     Somberheid

E.      Boosheid

3.    Wat voel jij als jij buiten loopt tijdens de huidige maatregelen en iemand loopt vlak langs je?

A.     Ontspanning/verbondenheid

B.     Angst

C.      Bezwaard

D.     Somber

E.      Boos

4.    Als ik tijdens de huidige maatregelen buiten loop:

A.     Ben ik vooral dankbaar dat ik dat kan doen

B.     Ben ik vooral bang dat ik besmet raak en/of dat ik anderen besmet

C.      Voel ik mij bezwaard en ben ik bang dat anderen mij asociaal vinden

D.     Voel ik mij vooral eenzaam

E.      Kan ik mij erg opwinden over mensen die niet voldoende afstand houden

Dus...jouw Corona Mental Respons:

Vooral A: Jij leeft op tijdens de crisis, jij gaat ervoor, komt tot actie, bent dankbaar voor wat je wel hebt. Hou dat vast, die actiestand heeft een nuttige functie blijkbaar! En je hele huis is opgeruimd aan het einde van de crisis!

Vooral B: Jij reageert vooral met angst. Dat kan zonde zijn, angst kost energie. Tips: zoek afleiding, check niet te vaak het nieuws (maximaal 1 keer per dag), praat met anderen over andere onderwerpen, bedenk waar je dankbaar voor bent.

Vooral C: Jij vindt het vooral belangrijk het goede te doen, jij bent niet zozeer bang voor het virus, maar je twijfelt erg of je je wel voldoende aan de regels houdt en of anderen dat ook vinden. Tips: zorg beter voor jezelf, maak eigen keuzes, het is uiteraard goed om je aan de richtlijnen te houden, maar doe daarbinnen absoluut wat goed voor jou is.

Vooral D: bij jou neigt het naar binnen te slaan, je moet veel verwerken. Tips: zoek meer contact met anderen, zoek ontspannende, zingevende en/of nuttige activiteiten, koester je dierbaren en zie het als een bijzondere tijd om aandacht te besteden aan dat wat echt belangrijk is, doe iets, maak een grappig filmpje/liedje.

 

Vooral E: Jij bent dus vooral boos, gefrustreerd. Boosheid kost veel negatieve energie. Tips: focus op de dingen die anderen wél goed doen, zie de positieve acties van mensen, vraag je af welke goede reden mensen hebben om bepaald gedrag te vertonen. Wees lief en begripvol(ler).