Schok en voed je brein

Wandelen en hardlopen zorgen voor een betere bloeddoorvoer en daarmee voed je het brein. Men dacht dat dit het gevolg was van een hogere hartslag, maar onderzoekers hebben ontdekt dat er meer speelt.

Elke stap zorgt namelijk voor een kleine schok, waardoor de bloedvaten van hak tot kruin, ritmisch samentrekken. Daardoor is de bloeddoorvoer hoger dan je op basis van de hartslag zou mogen verwachten. Dit gebeurt bij wandelen en hardlopen, maar dat lijkt niet het geval te zijn bij fietsen.

Die bloeddoorvoer helpt om je iets beter te voelen als je een slechte nacht hebt gehad of een rothumeur. Het helpt ook om je wilskracht te verhogen en een buffer op te bouwen tegen stress. Fietsen is natuurlijk prima, maar wandel ook regelmatig, liefst op een tempo waarmee je sneller gaat ademen. Wandel en schok je brein!